onsdag 24. november 2010

Finnebiff

Nå som finnebiff er blitt litt rimeligere kan en godt smelle til med dette en søndag. Faller gjerne i smak både hos små og store. Tar en drøy halvtime å lage.

Dette trenger du (6-8 porsjoner)
2 pakker finnebiff, a 4-500gr
2 pakker viltsaus
1/2 glass sølvløk
Litt brunost
2-3 knuste einebær
1-2ss rømme
Litt sopp
Poteter
Grønnsaker
Tyttebærsyltetøy




Begynn med å lage saus. Toro viltsaus er fullt lov å bruke, men en kan selvsagt lage sausen fra bunnen, dette passer dog som regel dårlig inn i en travel småbarnsfamilie. Lag sausen som på pakken men bruk gjerne H-melk eller matfløte på deler av melken. Når sausen har kokt opp, ha i noen skiver brunost, 2-3 knuste einebær, sølvløk og 1-2 ss rømme.



En trenger ikke ta opp kjøttet fra fryseboksen på forhånd, men det lar seg greitt steike fra frosen tilstand. Steik kjøttet i mindre porsjoner, en drøy halv pakke igangen, ha på salt og pepper. Når kjøttet er steikt, ha det oppi sausen, og steik soppen også og ha det også oppi gryta. La det hele putre mens det andre blir ferdig.





Som tilbehør er det flere religioner, noen sverger til ris (?!), andre til potetstappe mens jeg stort sett går for poteter. For ekstra nord-norsk swung på potetene så kan en velge noen typiske poteter som mandel, rødøye eller pimpernell, men det meste går. Husk bare at det går noe mer poteter til gryter enn til vanlig.

Server finnebiffgryte med poteter, kokte grønnsaker (pose er lov her også..) og tyttebærsyltetøy (viktig). Blir det noe til overs kan en fint varme opp finnebiffen til middag senere.

tirsdag 31. august 2010

Jordbærbanansmoothie!

Siden Storesøster fyller år i morgen har vi brukt ettermiddagen til å lage jordbærbanansmoothie som hun skal ha med i barnehagen.

Denne gangen har vi gått litt mer vitenskapelig til verks for å kunne gjenskape akkurat denne fortreffelige drikken:

* 2 bananer
* 300g jordbær (vi bruker hjemmelaga syltetøy)
* 300g melk (gjerne soyamelk for de som ikke tåler vanlig)
* 300g eplejuice
[Dersom man skal drikke smoothien med en gang kan man ha i noen isterninger.]

Alt hives opp i en blender og blendes inn på max guffe i 10-15 sekunder.

lørdag 13. mars 2010


KNEKKEBRØD !! kjempegode må bare prøves!


7 dl vann

litt buljong 1 ts,kan sløyfes,men det gir god smak

litt kanel ,kan og sløyfes hvis man ikke vil ha det i

3,5 dl lettkokte havregryn

3,5 dl sammalt speltmel ,(vanlig mel kan og brukes)

2 dl solsikkekjerner

1,5 dl sesamfrø

0,5 dl linfrø

1 dl gresskarkjerner


Alt blandes sammen med slikkepott og smøres ut på 2 bakeplater med bakepapir ,strø sesamfrø hvis ønskelig ,men ikke nødvendig.

varm ovnen til 180 gr ,varmluft

stek den ene platen i 10 min og ta den ut og del opp i passelige biter,mens den andre steker i 10 min,gjør det samme med den og sett begge plaene inn i ovnen igjen og stek i ca. 30 min
GODE SPELTBRØD

2,5 dl cultura naturell
7,5 dl varmt vann
1,5 pk gjær
250 gr raspa gulerøtter
1 kg sammalt speltmel
600 gr siktet spelt
1 neve solsikkefrød
1 neve gresskarfrød
1 neve linfrø
150gr lettkokte havregryn
et par tre dryss kanel...... bland alt i denne rekkefølge og eltes i kjøkkenmaskin til deigen er godt samlet,heves en halv time ,deles i 3 emner og legges i brødformer, ca 1,5 l., heves ennå en halv time under kjøkkenhåndkle eller plast, stekes i forvarmet ovn i 180 gr ,ca 45 min, jeg bruker varmluft

torsdag 11. februar 2010

Klassisk vaffel



Vaffel er enkelt og lett og en har stort sett alltid det en trenger. Men et stadig tilbakevendende spørsmål er jo hva en faktisk skal ha i røren. For noen år siden fikk jeg tilsendt et lite hefte med alle vaffeloppskriftene til Sjømannskirkene rundt om i verden og har siden den gang stort sett brukt å følge oppskriften fra London.

3 egg
2 ss sukker
250 ml fløte
500 ml melk
1/2 ts kardemomme
1/2 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
400 g hvetemel

Rør alt i hop, og blir røren for tjukk er det bare å ha i litt mer melk eller litt mer hvetemel om den blir for tynn. La den stå å svelle litt, og så er det bare å sette i gang å steike.

Mengden over rekker til ca 10-12 vaffelkaker og det er ikke mer enn to voksne og to unger spiser, så om det kommer mange sultne på besøk må du bare doble eller triple røra.


Server med syltetøy, brunost, hvitost eller rømme.

tirsdag 2. februar 2010

Stekt ris

Denne retten er blitt en hverdagsfavoritt. Jeg lærte å lage den av Howard (fra Kina) da jeg bodde i England. Denne oppskriften er litt hø om pø, dvs ingen eksakte mål. Den kan også varieres ved å bruke kun grønnsaker, eller tilsette fisk eller kylling.


1 stor bolle med kokt ris fra dagen før (vi bruker jasminris)
2-3 egg
1 løk hakket i små biter
utvalgte grønnsaker hakket i små biter f.eks gulerot, grønne bønner, paprika eller bruk amerikansk grønnsaksblanding.
kylling eller fisk

Serveres med soyasaus eller sweet chili saus, eller ketshup til barn ;)

Framgangsmåte:
Stek først eggene til eggerøre og ta ut av pannen.
Stek løken gjennomsiktig.
Tilsett grønnsakene og stek dem litt.
Tilsett risen og varm den.
Tilsett eggerøren tilslutt.

Server!

søndag 24. januar 2010

Fiskegryte


Denne fiskesuppa har blidd vår favoritt! Jeg lager alltid dobbel posjon og fryser ned , slik at man kan spise en sunn å næringsrik middag selv om man har det travelt en dag.
Et annet tips er og hakke alle grønnsakene ,skjære opp fisken dagen i forveien slik at d går kjapt og greit når man ska lage den.

Dette trnger du: (dobbel posjon 8 stk)
500 gram FERSK fisk  (jeg bruker sei)
8 poteter i terninger
4 gulerøtter i terninger
5 dl vann
1/2 ts pepper
1 ss hv mel
3 ss creme fraiche
1 purre i treninger
1ts salt
fiskebuljog terning
2 dl melk ( kan erstattes med vann om en ikke vil bruke melk)
Ha grønnsakene i en kjele,kok i ti min ,lag en jevning av melk og mel, (vann og mel)
La fiskebitene trekke i gryta til de er kokt , og rør i creme fraiche på slutten av koketiden.
server med litt brød/ flatbrød! Go middag.
Related Posts with Thumbnails